torsdag den 9. juli 2009

The Green Brief #22 (d. 8. juli) - Dansk version

Jeg er NiteOwl, også kendt som Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på twitter - og jeg har været nedsænket i tweets fra Iran på de sidste nogle timer. Jeg har været meget forsigtig med at vælge mine tweet kilder. Det jeg har udarbejdet er det som jeg har fået bekræftet gennem pålidelige twitter kilder. Være opmærksom på, at al det er samlet fra tweets. (Mit værk er udgivet under Creative Commons(CC) lisens, så man kan brug det som man vil.)

Disse er de vigtige begivenheder som jeg kan bekræfte fra onsdag den 8. juli 2009 i Iran.

Protester

1. I morgen, torsdag den 9. juli (18. Tir i Iran), markerer en meget vigtig dag. Det er 10-årsdagen for en studerende opstand for frihed. Mange studerende blev dræbt og tusinder blev slået ned, arresteret og tortureret.
Tusinder ventes at tage på gaden i morgen i en fredelig march. Det vil være til minde om de dræbte, minde om den genoplivede kampen for frihed, og til endnu en gang vise deres utilfredshed med valgresultatet. Der er bekræftet, at disse byer forventes at protestere: Ahvaz, Arak, Adrabil, Bandar Abbas, Birjand, Bojnurd, Bushehr, Esfehan, Ghazvin, Ghom, Gorgan, Hamedan, Ilam, Kerman, Kermanshah, Khorramabad, Mashhad, Rasht, Sanandaj, Sari, Semnan, Shahrekord , Shiraz, Tabriz, Urmieh, Yasuj, Yazd, Zahedan og Zanjan.

2. Demonstranterne er blevet rådet til at gå stille og roligt gennem byer, såvel som at medbringe Koraner og roser i deres hænder - for at vise deres fredelige hensigter. Major Ismail Ahmadi-Moghadam, en højtstående chef i det iranske sikkerhedsstyrker, hævdede, at ingen har anmodet om tilladelse til at holde møder eller demonstrationer. Rapporter tyder også på, at Rafsanjanis familie har planer om at deltage i demonstrationerne.

3. Mir Hossein Mousavi har også frigivet en ny erklæring, som opfordrer iranerne "Til ære og fejre de dræbte, som blev slået ihjel i de sidste par ugers voldsomheder, ved at gå til moskeer og andre religiøse institutioner til at sørge og bede for dem." Han har specifikt bedt dem om at gøre det i slutningen af eftermiddag. Mousavi godkendte møder og demonstrationer, der skal afholdes til dette formål. Desuden erklærede han, at han vil tilslutte sig til de sørgende.

4. Nyheder som var i omløb i dag, rapporterer af sikkerhedsstyrker der angriber internetcaféer i Kermanshah. Det blev oplyst, at de kontrollerede folks mobiltelefoner og forhørt dem om hvad de lavede der. Rapporter siger Basij militser begyndte anmærkning af folks døre med rødt farve om natten – kun dem, som de havde hørte at råbe fra taget. Det blev foreslået, at Basij ville derefter gå tilbage om morgen og true disse beboere. Nye rapporter siger, at folk frivilligt markerede deres døre med rødt farve - sådan så alle huse har rødt anmærkning - for at forvirre og vildlede Basij.

Opposition

5. IIPF (Islamiske Irans Deltagelse Front) - en reformvenlige politiske parti med tætte bånd til Mohammad Khatami - udgave en ny udtalelse på nogle af iranske hjemmesider, beder om øjeblikkelig løsladelse af alle politiske og ikke-politiske fanger. Udtalelsen fordømmer regeringens brutalitet og vold, og kaldte valget "et kup mod demokrati i Iran." De bedte regeringen, om at reducere antallet af sikkerhedsstyrker i Teheran, fordi det var "begyndt at ligne en hær brigade."

6. Det er blevet rapporteret, at Hashemi Rafsanjani har endnu en gang besluttet ikke være til stede i fredagsbønnen. Det er spekulationer om, at baggrunden for hans beslutning har noget at gøre med hans ønske om at ville forblive neutral indtil spørgsmål om valget er løst. For to dage siden, hans politiske parti erklærede valget ugyldigt. Rafsanjani selv har ikke gjort det klart, om han støtter denne erklæring eller ej.

Regering / Internationalt / Religiøse ledere

7. Mahmoud Ahmadinejad fortsat annullerer rejser i udlandet og i Iran. Hidtil har han annullerede sine ture til Libyen og Egypten (til at deltage i alliancefri Nationers konference). Han aflyste sin tur til Mashhad og nu er der nyheder, at han har aflyst sin rejse til Shiraz såvel. Statsoverhoveder fra hele verden har også aflyst deres rejser til Iran - blandt dem, sultanen af Oman og præsidenten af Ukraine. Nye rapporter fra kilder tæt på ham siger, at han ikke vil være på rejse i udlandet, indtil situationen i Iran er "helt roligt."

8. Internationale medier rapporterer, at Mojtaba Khamenei - søn af Ayatollah Khamenei - har taget direkte kontrol af Irans milits gruppe (Basij) med henblik på at undertrykke oppositionen. De rapporterer også, at embedsmænd i andre sikkerhedsstyrker, sammen med de magtfulde præster, er ikke tilfredse med situationen. Men disse er endnu ikke er bekræftet fra vores iranske kilder.

9. Talsmand for vogternes råd meddelte i dag, "at selv om vogternes råd kunne blive kontaktet via lovlige kanaler, eventuelle klager over valget var meningsløse." Ifølge ham, Vogternes Rådets beslutning var endelig.

Anholdte / Løsladte / Dræbte

10. Mohammad Ali Dadkha, en prominent advokat og menneskerettigheds aktivist, blev arresteret på hans kontor i dag. Amir Raeesian og Malihe Dadkhah - der var i hans kontor på det tidspunkt - blev også taget med. Mohammad Reza Yazdan-Panah af den Islamiske Irans Deltagelse Front blev også arresteret. Delvis bekræftede rapporter tyder på, at ZhilaBani-Yaghoub og Ahmad Amavi er blevet sat under husarrest.

11. Den iranske regering løsladte 22 af de 25 medarbejdere fra avisen Kalameh, der var blevet anholdt for to uger siden. 20 medlemmer af Sørgende Mødre Gruppen, arresteret i sidste uge, blev sat fri. Ni civile blev også løsladt. Højt profilerede løsladelser omfatter: GholamrezaZarifiyan (en minister under Khatami's administration), Zainab Paighambarzadeh, og PoyeshAsaanlo.

12. Ismail Ahmadi-Mogham, kommandør af den iranske Politi, meddelte, at 100 fanger vil blive løsladt i løbet af de næste par dage. Han hævdede, at regeringen allerede havde udgivet to tredjedele af de 2.500 anholdte demonstranter. Cirka 500 af dem stadig er fængslet, og disse vil blive retsforfulgt ved en ret snart.

Kommunikation

13. IRG's (Den Islamiske Revolutionære Garde) Javan dagblad fortsatte med at offentliggøre tilståelser af reformister og andre fanger, som var blevet anholdt i efter valgets uro. Uafhængige kilder har bekræftet, at fanger er blevet tortureret til at tilstå, at de var, "instrueret af udenlandske nationer i anstiftelse af vold og uro i Iran."

14. Internetforbindelse hastighed er aftaget yderligere i Iran. Telefon forbindelse til Iran er også blevet betydeligt vanskeligere. Som de andre nætter ”Gud er stort” opråb fortsat med at genlyde hele natten i de fleste dele af Iran.


(En hjertelig tak til ”Sahar joon” for at hjælpe mig med at finde fejl og meget værdifulde tips. Også en stor tak til alle de oversættere, som du bruger deres kostbare tid på at få disse nyheder spredt til at så mange mennesker som muligt!)Læs hvis du gerne vil hjælpe:

Hjælper:

A. Anonymous har kørt dette forum pålideligt på de sidste 3 uger, ved siden af deres normale hjemmeside. Mængden af trafikken og det ekstra indhold på deres server har kostet dem. Hvis du gerne vil hjælpe dem økonomisk, kan du klikke på deres donations side her: General Expense - Why We Protest

B. Du kan re-tweet denne link og hjælpe med at sprede nyheder fra Iran, så alle ved hvad der forgår I Iran.

C: Hvis du vil hjælpe med at udarbejde historier fra Iran i en geografisk kort, kan du søge om at få sub-editorship #iran.aic - WebIRC - AnonNet

. Besøg hjemmesiden for dette projekt her: Iran Map | Iran Map eller send mig en e-mail på: dbosca@gmail.com.

D. Det iranske regime prøver stadig at begrænse det mængde nyheder der kommer ud af Iran. De censurerer internettet for at kvæle folkets råb. Anonymous information viser, at der er mange i Iran som leder efter Proxy og Tor information, i Tehran og resten af landet. Du kan donere en del af din båndbredde for at modarbejde det Iranske regimes censurs. Her er nogle links som du kan hjælpe eller få hjælp på:

English:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: آنلاين Tor

[B] Hjælp med at sætte flere broer på Tor Her:
Gonzo Times � Torrents List (82 videos)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar