søndag den 12. juli 2009

The Green Brief #25 (d. 11. juli) - Dansk version

Jeg er NiteOwl, også kendt som Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på twitter - og jeg har været nedsænket i tweets fra Iran på de sidste nogle timer. Jeg har været meget forsigtig med at vælge mine tweet kilder. Det jeg har udarbejdet er det som jeg har fået bekræftet gennem pålidelige twitter kilder. Være opmærksom på, at al det er samlet fra tweets. (Mit værk er udgivet under Creative Commons(CC) lisens, så man kan brug det som man vil.)

Disse er de vigtige begivenheder som jeg kan bekræfte fra lørdag den 11. juli 2009 i Iran.

Protester

1. Forsinket rapporter – lige dukkede op - bekræfter, at protester faktisk fandt sted rundt om i landet på den 9. juli. Vi har også autentificeringen af masseanholdelser under disse protester. Rapporter om strømafbrydelser under Ahmadinejads tale bliver nu også bekræftet af mainstream medierne. (dette blev bekræftet på Twitter tre dage siden).

2. De ugentlige protester og den tunge tilstedeværelsen af Basiji militsen, har haft en negativ indvirkning på den iranske Bazaar. De finder det sværere og sværere at holde åbent. Som et resultat heraf handel er langsomt kommer til at stå. Rapporter tyder på, at oppositionen er midt i planlægningen af flere strejker og protester. I dag er omkring 150 demonstranter kastede æg på den tyske ambassade i Teheran i protest mod drabet på en egyptisk kvinde i Tyskland af en højreorienteret ekstremist.

3. Folk i Teheran fortsætter med at trutte deres horn ved synet af Basij militser - og råbe anti-regeringen slogans mens de skynder sig væk. Mange mennesker drevet med deres forlygte tændt. Rapporter viser, at mange Basij militser siger deres job op og er ved at blive erstattet af friske rekrutter, mange af dem under 18 år. Folk som rejser til Iran, bliver taget i lufthavnen ved indrejse og bliver tvunget til at oplyse deres Twitters og Facebooks Brugernavn og adgangskode, så regeringen kan overvåge deres online aktiviteter.

Opposition

4. I et brev til chefen for retsvæsenet, Mahdi Karoubi - en af kandidaterne under valgkampen og en vigtig kraft bag de aktuelle protester - anmodet om øjeblikkelig løsladelse af alle politiske fanger og anholdte demonstranter. I en skrivelse til Ayatollah Shahrodi, Karoubi hævdede, at "Folk troede på systemet, men systemet er blevet kapret af nogle få." Han anklagede Teheran's myndigheder for at systematisk at udrydde oppositionen. Han advarede om, at regeringen i "uoverskuelige konsekvenser", hvis den nuværende situation fortsatte.

5. Ayatollah Montazeri har udgivet en fatwa, som er meget støttende for demonstranter og deres sag. I den fatwa, Montazeri "fordømmer vold mod demonstranter, som uislamisk." Han har påberåbt sig med regeringen for ikke at spille med navnet på Shi'ism og islam med deres aktioner. Han antydede, at Khamenei's ledelse er imod islam, menneskelige rationalitet og nationale interesser - og at han var tydeligt i den forkerte side. Rapporter at ayatollah Ustadi - Qom midlertidige fredag bøns Imam - opsagde hans stilling og opfordrede til en strejke ikke kunne bekræftes.

6. I et åbent brev frigivet til medierne, kvindefløjen af Mousavis ”Deltagelse Front” har sagt, at iranske mødre afventede frigivelsen af deres kære med grædende øjne og tunge hjerter. De spurgte regeringen til øjeblikkeligt at løslade alle fanger og til at stoppe anholdelser af folk for at bruge fredelige midler til at udtrykke deres uenighed.

Regering / Internationalt / Religiøse ledere

7. Irans udenrigsminister Manuchehr Motaki, har udtalt, at Iran er villig til at drøfte spørgsmål med Vesten, men hævdede, at regeringen ville fremlægge en pakke af spørgsmål til diskussion - i stedet for kun én. Dette kommer på et tidspunkt, hvor Den Europæiske Union har nu fuldstændig suspenderet udstedelse af visum til iranske diplomater, der ønsker at rejse ind til et hvilket som helst EU-nation.

8. Talsmand for Parlamentets Imams retning fraktion, erklærede, at regeringens legitimitet var "tvivlsomme" efter det, der fremgik efter valget. Rapporter fra Teheran viser, at mange medlemmer i fraktionen tænker på ikke tage del i godkendelse votum, der vil blive afholdt i Parlamentet snart (præsidenten vælger en række ministre, og så en afstemning om tillid finder sted). Talsmand tilføjede, at "Når en minister nægter at svare til det offentlige, så det skal ikke forvente at få en godkendelses votum."

9. Teheran's politimesteren har erklærede undtagelsestilstand i dele af Teheran. Irans regering fjernet sikkerhedschefen i Zanjan provinsen - efter rapporter dukket op at han kan være positivt indstillet over for reformen bevægelsen. En række fremtrædende borgere i Tabriz har skrevet et brev til Khamenei at erklære, at "folk var ikke tilfredse med valget, og at de vil fortsætte med at give udtryk for deres modstand mod Ahmadinejads regering."

10. En af Mousavi's kontorer, som ligger inden for præsidentpaladset, blev evakueret efter regerings ordrer. Mousavi anvendes dette kontor i løbet af de sidste tyve år efter udtræden af premierminister posten. Det var ikke hans kampagne hovedkvarter. I mellemtiden er regeringen optrappe sin kampagne i medierne for miskreditering Mousavi rolle i Irans tidligere. Dette kommer på et tidspunkt, hvor et stort antal iranske religiøse ledere i Qom har angiveligt truet med at forlade Iran for Najaf, Irak (Najaf er det helligste sted i Shi'ism og Qom er et center af Shi'ite læring). De krævede regeringen til at ophøre med deres ubarmhjertige pres for at de skal holde med regeringen.

Anholdte / Løsladte / Dræbte

11. Rapporter fra inde i Evin-fængslet viser, at mindst én fange er død under ekstreme tortur. Fangen er søn af et medlem af gruppen, Sørgende Mødre og hed angiveligt Sohrab A'rabi. Rapporter fra tortur var blevet bekræftet før, men de seneste oplysninger viser mere ekstreme former såsom:

· At binde, og derefter slår fanger med stave.

· At tvinge fanger til at lægge på deres sårede side - på varme asfalt.

· Hælde koge vand over fangernes hoved

12. Rapporter om at flere end et 12 fanger stuvet sammen i et 9 x 9 fod celle er stigende. Andre rapporter viser, at fængslerne er så overfyldte, at fanger bliver nu kastet ind i cellerne, der er halvt revet ned. Fanger forhørt uden pause for mere end 12 timer i træk. Tilskadekomne fanger modtager ikke nogen lægehjælp - mange siges at være i meget dårlig stand.

13. Iran tilbagholder nu 36 journalister i fængsel. Rapporter viser, at på trods af de overfyldte kapacitet, de næsten 150 demonstranter anholdt den 9 juli i Teheran blev flyttet til Evin-fængslet. Vi har ikke bekræftelser til antallet af personer, der blev arresteret, men uden et sted at gå. Arrestationen af mange mennesker blev bekræftet i dag - blandt dem: Abbas Mirza Abutalebi (a reformvenlige politiker), Majid Saïdi og Towheed Begi (photojournalists), Kaveh Muzaffari (en journalist, som er blevet tilbageholdt og løsladt før), Shamsuddin Esaie (et centralt støtte til Mousavi), og Hengameh Shaheedi (et centralt medlem af Etemaade Melli part).

14. En positiv bemærkning, de iranske domstole udskyder rets dato for syv Bahaierne tilbageholdt i Teheran i dag. De er ved at blive retsforfulgt i med Irans strenge religiøse lovgivning på grund af deres tro. Rapporter tyder også på, at Kambiz Noroozi, en journalist tilbageholdt i går, blev løsladt. De pårørende til flere fanger har spurgte direkte til indflydelsesrige religiøse ledere i Qom for at hjælpe med at opnå løsladelse af deres kære.

Kommunikation

15. I en uventet træk, ISNA - en af Irans officielle nyhedsbureauer - erklæret, at de seneste unrests i Kinas Xinjiang selvstyrende provins blev fremprovokeret af USA's indblanding i kinesiske sager. ISNA erklæret, at Kina har gjort alt for at dæmpe en opstand som var opstået af udenlandske intervention.

(En hjertelig tak til ”Sahar joon” for at hjælpe mig med at finde fejl og meget værdifulde tips. Også en stor tak til alle de oversættere, som du bruger deres kostbare tid på at få disse nyheder spredt til at så mange mennesker som muligt!)


Læs hvis du gerne vil hjælpe:

Hjælper:

A. Anonymous har kørt dette forum pålideligt på de sidste 3 uger, ved siden af deres normale hjemmeside. Mængden af trafikken og det ekstra indhold på deres server har kostet dem. Hvis du gerne vil hjælpe dem økonomisk, kan du klikke på deres donations side her:
General Expense - Why We Protest

B. Du kan re-tweet denne link og hjælpe med at sprede nyheder fra Iran, så alle ved hvad der forgår I Iran.

C: Hvis du vil hjælpe med at udarbejde historier fra Iran i en geografisk kort, kan du søge om at få sub-editorship på #iran.aic - WebIRC - AnonNet. Besøg hjemmesiden for dette projekt her:
Iran Map | Iran Map eller send mig en e-mail på: dbosca@gmail.com.D. Det iranske regime prøver stadig at begrænse det mængde nyheder der kommer ud af Iran. De censurerer internettet for at kvæle folkets råb. Anonymous information viser, at der er mange i Iran som leder efter Proxy og Tor information, i Tehran og resten af landet. Du kan donere en del af din båndbredde for at modarbejde det Iranske regimes censurs. Her er nogle links som du kan hjælpe eller få hjælp på:

English:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: آنلاين Tor

[B] Hjælp med at sætte flere broer på Tor Her:
Gonzo Times Torrents List (82 videos)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar