lørdag den 18. juli 2009

The Green Brief #31 (d. 17. juli) - Dansk version

Jeg er NiteOwl, også kendt som Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på twitter - og jeg har været nedsænket i tweets fra Iran på de sidste nogle timer. Jeg har været meget forsigtig med at vælge mine tweet kilder. Det jeg har udarbejdet er det som jeg har fået bekræftet gennem pålidelige twitter kilder. Være opmærksom på, at al det er samlet fra tweets. (Mit værk er udgivet under Creative Commons(CC) lisens, så man kan brug det som man vil.)

Disse er de vigtige begivenheder som jeg kan bekræfte fra fredag den 17. juli 2009 i Iran.

(En liste over alle de "Green Brief" kan ses her.)

Protester

 1. Hashemi Rafsanjanis fredags bøn indlæg var ledsaget i dag af store protester i Teheran og i mange andre dele af Iran. Hans prædiken blev ikke direkte udsendt på iransk tv, men en af IRIBs radiostationer udsendte dette (Her er en delvis oversættelse af hans tale(På Engelsk): Rafsanjani's Friday Prayer).
 2. Mange af Irans reformvenlige toppolitikere var til stede under fredag prædikener herunder Mir Hossein Mousavi, Mahdi Karroubi og Abdollah Nouri. Zahra Rahnavard og Rafsanjanis kone og to døtre også deltog i bønnen i dag.
 3. Karroubi blev overfaldet foran Teheran Universitet, da han forsøgte at komme ind på bygningen for at tiltræde bønner. Nouri - en tidligere minister under Khatami og Rafsanjanis præsidentskab, og en meget respekteret reformvenlig politiker som er hånet fra de konservative - blev også fornærmet og angrebet af Basij militserne, da han var på vej mod Tehrans Universitet. Den tidligere reformvenlige præsident Mohammad Khatami blev ikke set deltage i bønnerne. De konservative politikere stort set holdt sig væk fra bønnerne.
 4. I sin prædiken, Rafsanjani opfordrede regeringen til at løslade alle fanger og alle sider af den politiske debat til at sidde sammen og diskutere de emner. Han opfordrede også regeringen og sikkerhedsstyrkerne til at følge loven, når de har med demonstranter at gøre, medierne til at stoppe censur og sagde, at vogternes råd havde mistet en chance for at genoprette befolkningens tillid.
 5. Rafsanjani tale på Teheran Universitet blev overværet af tusindvis af mennesker - mange af dem var demonstranter, der bar grønne bånd på hovedet eller omkring deres håndled. Tusindvis af mennesker var samlet uden for universitetet, mens hundreder af tusinder marcherede i andre områder i Teheran. Der var også protester under selve talen.
 6. Protesterende inde i moskeen råbte "Allah o Akbar", "Azadi ... Azadi" (Frihed, Frihed) og slogans mod Rusland og Kina. Rafsanjani forsøgte flere gange at stoppe folk fra at råbe slogans men folk fortsatte alligevel. Det er værd at nævne, at der var en højttaler inde i moskeen, som råbte, "Død over Amerika!", Men hver gang, at sloganet blev hørt, de tilstedeværende besvaret højlydt med, "Død over Rusland, Døden til Kina!"
 7. Hvor mange mennesker kan have indsamlet i Teheran er meget vanskeligt at afgøre. Mens twitter kilder hævdede op til fire millioner mennesker var ude på gaderne, det reelle antal er sandsynligvis meget lavere. Fra fotos og video-optagelser der blev udgivet og vidneudsagn fra pålidelige kilder, kan man antage, at der var tæt på en million mennesker eller lidt mere end en million deltog i protesterne. Igen, dette er blot et skøn.
 8. Langt den største del af folk demonstrerede fra Teheran Universitet til Azadi plads. Gaderne omkring universitetet var overfyldt med protesterende. Der var et par hundrede tilhænger af Ahmadinejad og Khamenei som marcherede mod Azadi plads. Mange holdt skilte med Ahmadinejad og Khameneis billeder.
 9. Tusindvis af mennesker var indsamlet omkring indenrigsministeriet, IRIB bygning og foran Evin fængslet. Stort antal af demonstranter var til stede i Keshavarz Boulevard, Enghelab plads, Valiasr, Jamhori boulevard, Ferdowsi plads og Quds samt 16 Azar gade. Demonstranterne råbte "Død over diktatoren" "Hvor er min stemme?" Og lignende slagord.
 10. Mobiltelefon Networks blev afbrudt i de fleste dele af Central Teheran og på områder, hvor demonstranter havde samlet si. IRIB fotografer og kamerafolk filmede enkelte demonstranter fra folkemængderne, fra højhuse. Opgaven blev gjort vanskeligere, fordi der var protester i alle dele af Teheran, ikke kun i centrum af byen.
 11. Basij militsmænd og andre sikkerhedsstyrker i dag brutaliserede demonstranterne igen. Mindst to mennesker blev skudt, og en pige blev angiveligt dræbt under protesterne. Basij anvendte stave til at slå mennesker - selv små børn og kvinder blev ikke skånet. Mange kvinder var angiveligt dolket med knive vaf Basij militser klædt som kvinder. Flere moskéer rundt omkring i byen var fyldt med Basij militser, som ventede på at komme ud og angribe demonstranter.
 12. Heavy sammenstød blev rapporteret fra hele Tehran. Der var rapporter af sammenstød omkring IRIB bygning, Jame Jam gade, Keshavarz Blvd, Amirabad, Tehran Universitets kollegium, Ferdowsi plads, Jomhoori gade, Azadi Gade og næsten alle dele af Teherans centrum såvel som foran Tehran Universitet hvor sammenstødene var den værst. Skud blev hørt fra mange dele af byen, især Azadi plads. Basij militser angreb endda mennesker der var kommet til bønner.
 13. Mere end hundrede mennesker blev anholdt i Teheran i dag, et stort flertal af dem var fra de centrale dele af byen. Tåregas blev anvendt udbredt i mange dele af byen af Basij og andre sikkerhedsstyrker. Der var også beretninger om, at mange Basij militserne havde shockpistoler på sig og brugte dem på mange demonstranter. Militære helikoptere fløj rundt i byen for en stor del af dagen. Mange butikker og folk med hjem tæt på demonstrationer, åbnet deres døre for protesterende som løb væk fra sikkerhedsstyrkerne. Biler som kørte forbi dyttede til støtte for demonstranter. Protesterne fortsatte indtil omkring midnat, Teheran tid.
 14. I dag var der også rapporter om protester i Karaj, Ghazvin, Mashhad og Tabriz. I Mashhad, hundredvis af mennesker gik på gaden og bar grønne skilte. Det er delvis blevet bekræftet, at Basij anvendte tåregas for at sprede demonstranter i Mashhad og mange mennesker blev såret. En lille demonstration blev afholdt i Qom.
 15. Under Ahmadinejads tale i Mashhad i går, er det blevet bekræftet, at mange mennesker råbte Allah o Akbar og mange mennesker som var kommet for at høre hans tale havde grønne armbånd og pandebånd.

  Opposition

 16. Gruppen "Deltagelses Front" udsendte en erklæring i dag, takke havet af grøn for at deltage i demonstrationerne på fredag. Erklæringen også tilføjede, at de ansvarlige for de Coupe d'état ville i sidste ende tabe kampen mod folkets vilje.
 17. Rapporter tyder på, at Said Mohammad Khatami og Abdullah Nouri holdt et møde i tirsdags for at drøfte den aktuelle situation i landet. Det blev rapporteret, at Nouri har tilsluttet sig oppositionen efter Khatamis opfordring.

  Regering / Internationalt / Religiøse ledere

 18. "Præsident" Mahmoud Ahmadinejad, har udpeget flere medlemmer af hans kabinet indtil videre, men den fulde liste over kabinettets medlemmer vil blive offentliggjort efter hans indvielse. Blandt de kandidater, Esfandyar Rahim Mashaie er blevet udnævnt til posten som første Vice Præsident.
 19. Irans Efterretnings minister Gholamhosein Ejaie hævdede i dag, at Israel, som en af de fjender af Den Islamiske Republik, havde været ansvarlig for megen indblanding i Irans anliggender. Ejaie tilføjede, at den israelske regering havde plottet at myrde Ahmadinejad under valget.

  Anholdte / Løsladte / Dræbte

 20. Nye rapporter viser, at mindst 36 officerer fra den iranske hær er blevet arresteret for at deltage i Komeyl bønner for de tilbageholdte og martyrer. De blev anholdt i Ray by tæt på Teheran, sigtet for at holde hemmelige møder og aktiviteter vedrørende sabotage.
 21. Shadi Sadr - en iransk advokat, feminist og journalist - blev slået og anholdt da hun var på vej mod fredagsbønnen i dag i Teheran. Senere, hendes hus blev grundigt gennemsøgt af sikkerhedsstyrker. Hendes opholdssted er ukendt på dette tidspunkt. Nye rapporter viser, at i går, Roshanak Siyasi - en anden feminist og reformvenlige aktivist - blev arresteret også. Andre fanger fra de seneste dage er Ahmad Madadi, Raoof Taheri og Reza Abbasi fra Zanjan.
 22. En rådgiver for Mousavi har bebudet, at et udvalg, der er dannet af reformister vil følge sagerne af seneste tids politiske fanger fra lørdag af. Familier af de tilbageholdte kan kontakte deres kontor på telefonnummeret: 77 637 696
 23. Jeg kan nu bekræfte bande voldtægt og død Taraneh Mousavi. Hun var en venstreorienteret reformvenlige studerende som blev tilbageholdt af Basij militsmænd et par dage siden. Hun blev voldtaget gentagende gange og hendes forkullede krop blev fundet i Ghazvin to dage siden. En anden fange angiveligt døde den 9. juli. Dødsårsagen kan ikke konstateres på dette punkt.

  Media

 24. IRIB censureret mange af Rafsanjanis reformvenlige bemærkninger og i stedet fokuserede al sin opmærksomhed på hans ord for enhed og fællesskab. Fars News hævdede, at mennesker fløjtede og klappede, mens Rafsanjani var ved at give prædiken. IRIB også undladt at nævne at folk råbte slogans mod Kina og Rusland.


 

(En masse spørgsmål vedrørende Bernard Kouchner's erklæring om, at Frankrig ville erkende Ahmadinejad i går blev besvaret ved en ansvarlig fransk statsborger, der har givet os værdifulde analyse af, hvad der rent faktisk skete: Hvad Bernard Kouchner VIRKELIG sagde om Iran )

(En hjertelig tak til "Sahar joon" for at hjælpe mig med at finde fejl og meget værdifulde tips. Også en stor tak til alle de oversættere, som du bruger deres kostbare tid på at få disse nyheder spredt til at så mange mennesker som muligt!)


Læs hvis du gerne vil hjælpe:

Hjælper:

A. Anonymous har kørt dette forum pålideligt på de sidste 3 uger, ved siden af deres normale hjemmeside. Mængden af trafikken og det ekstra indhold på deres server har kostet dem. Hvis du gerne vil hjælpe dem økonomisk, kan du klikke på deres donations side her: General Expense - Why We Protest


B. Du kan re-tweet denne link og hjælpe med at sprede nyheder fra Iran, så alle ved hvad der forgår I Iran.

C: Hvis du vil hjælpe med at udarbejde historier fra Iran i en geografisk kort, kan du søge om at få sub-editorship på #iran.aic - WebIRC - AnonNet. Besøg hjemmesiden for dette projekt her: Iran Map | Iran Map eller send mig en e-mail på: dbosca@gmail.com.D. Det iranske regime prøver stadig at begrænse det mængde nyheder der kommer ud af Iran. De censurerer internettet for at kvæle folkets råb. Anonymous information viser, at der er mange i Iran som leder efter Proxy og Tor information, i Tehran og resten af landet. Du kan donere en del af din båndbredde for at modarbejde det Iranske regimes censurs. Her er nogle links som du kan hjælpe eller få hjælp på:

English:

Tor Browser Bundle


Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor:
آنلاين Tor

[B] Hjælp med at sætte flere broer på Tor Her:
Gonzo Times
Torrents List (82 videos)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar