tirsdag den 14. juli 2009

The Green Brief #27 (d. 13. juli) - Dansk version

Jeg er NiteOwl, også kendt som Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på twitter - og jeg har været nedsænket i tweets fra Iran på de sidste nogle timer. Jeg har været meget forsigtig med at vælge mine tweet kilder. Det jeg har udarbejdet er det som jeg har fået bekræftet gennem pålidelige twitter kilder. Være opmærksom på, at al det er samlet fra tweets. (Mit værk er udgivet under Creative Commons(CC) lisens, så man kan brug det som man vil.)

Disse er de vigtige begivenheder som jeg kan bekræfte fra mandag den 13. juli 2009 i Iran.

Protester

1. Fakultetet medlemmer, læger og tandlæger i Teheran Medical Universitet afholdte en demonstration i Shariati Hospital i protest mod anholdelser af politikere og politiske aktivister.

2. Kordestan provinsen og mange andre kurdiske områder i Irans nordvestlige dele, observerede en strejke i dag. Strejken blev afholdt i erindringen af kurdisk politisk aktivist, Dr. Abdol rahman Ghasemlo og i protest af valget. Alle butikker var lukket i Saqez, Mahabad, Bokan og Sardasht samt nogle få områder i Urumieh. Den generelle strejke var så udbredt i Saqez at selv landsbyer omkring denne by havde lukket alle butikker i et show af solidaritet. Trafikken var fuldstændig umulig. Ingen taxaer kunne ses på gaderne i Saqez.

3. Om Aften, folk omkring Teherans Apadana område, tændte stearinlys i stort antal for at minde Sohrab A'rabis død. Folk råbte, "Sohrab er i live; religiøse myndighed er død!" fra deres tage.

Opposition

4. Shirin Ebadi - iranske menneskerettighedsaktivist og vinder af Nobels fredspris i 2002 har anmodet Tyskland, at spørge Nokia og Siemens kontaktpersoner i forbindelse med selskabernes salg af overvågningsudstyr til den iranske regering. For to uger siden, har Nokia indrømmet til at sælge telefon-overvågningsudstyr til den iranske regering.

5. Det er nu blevet bekræftet, at Mir Hossein Mousavi, Mahdi Karoubi og Mohammad Khatami vil deltage i denne uge fredags bøn som skal føres af Hashemi Rafsanjani. I de seneste tre uger, Rafsanjani førte ikke bønner i Teherans fredag Bøns moské selvom han er en af de fire imamer i moskeen, der fører bønner, på skift. Der er rapporter om, at havet af grøn kunne benytte lejligheden til at gennemføre protester, men de forbliver ubekræftet endnu.

Regering / Internationalt / Religiøse ledere

6. I morgen vil der være en anden protest holdt foran den tyske ambassade i Tehran. Ifølge kilder, denne protest er ved at blive organiseret af den iranske regering, et stort antal af Basij militser og de offentligt ansatte er ved at blive samlet op for at deltage i denne protest. De protesterende vil samles for at fordømme døden af en egyptisk kvinde, som blev dræbt af en ultra nationalistisk tysk statsborger i Tyskland.

7. Irans ”præsident” Mahmoud Ahmadinejad opfordrede i dag FN til at indføre sanktioner over for Tyskland. Han sagde, at den tyske regering skal straffes for drabet på den egyptiske kvinde, der blev dræbt der et par dage siden. Ironisk nok, et statsejet medie, Reja News erklærede i går, at Ayatollah Montazeri var ikke psykisk stabil. Montazeri søn udsendte en erklæring i dag, som benægtet disse anklager på den kraftigste måde. Montazeri frigav en fatwa i går, der erklærer Irans diktator Ayatollah Khameneis religiøse myndighed ugyldig.

Anholdte / Løsladte / Dræbte

8. Mehrdad Heydari, en fremtrædende reporter i nordøstlige Iran, blev dræbt i Mashhad under mistænkelige omstændigheder i dag, af ukendte personer. Heydari havde offentliggjort rapporter, der blev anset for anti-regeringen i de seneste par uger. Dette er den anden død af en fremtrædende iraner i Mashhad i perioden efter valget. Før Heydari, Hamid Maddah, et medlem af Mousavi parti, døde under tortur i Mashhad for to uger siden.

9. En anden død nu er blevet bekræftet i løbet af de seneste tids protester. Yaghoub Berwayeh, der blev skudt tre uger siden og havde angiveligt døde på hospitalet, er det seneste offer. Bekræftelse af hans død tog længere tid end forventet, fordi regeringen agenter havde fortalt hans familie, at hvis de talte til pressen eller holdtet gudstjeneste for ham, hans krop vil ikke blive leveret til dem. Han er allerede blevet begravet.

10. Kroppen af Sohrab A'rabi blev lagt til hvile i Beheshte Zahra kirkegård i dag i Teheran. Der var en demonstration af hundredvis af mennesker i arrangementet. Regeringen havde advaret hans familie, at hvis folk råbte anti-regeringen slogans, vil de blive arresteret. Sohrab's mor, et medlem af gruppen af Sørgende mødre, erklærede i dag, at hun blev narret til at tro, at hendes søn stadig var i forvaring, mens han havde været død i ugevis. Hun sagde også, at hun ikke vil være tavs over for regeringen.

11. Dr. Mahdi Botorabi, en iransk blogger og en tilhænger af Khatami, blev anholdt i dag. Mohsen Hajjarian, søn af Saeed Hajjarian, blev løsladt i dag. Han havde været tilbageholdt i går, men efter at have været forhørt i flere timer, er det blevet bekræftet, at han ikke længere er i forvaring.

12. Rapporter fra Evin nu tyder på, at mange politiske fanger holdes i celler sammen med hærdede kriminelle. De indsatte bliver konstant tortureret og sultet fortsat. Nogle fanger ikke får mad i flere dage, mens andre kun får en lille måltid om dagen.

13. Regeringen er også begyndt at aflevere ligene af de dræbte demonstranter til deres familier. Den iranske chef anklagers kontor har angiveligt truede familier, hvis de talte til pressen, vil de ikke høre nogen nyheder om deres kære eller modtage deres lig, hvis de allerede er blevet dræbt i demonstrationerne. Regeringen har også bebudet, at 14 mennesker, som tilhører den Jondullah gruppe Sistan o Baluchistan vil blive hængt offentligt i Zahedan, Sistan o Beluchistan i morgen. Mændene er blevet dømt for et angreb i det sydøstlige Iran, som efterlod mindst 22 døde, civile, i 2006.

14. Mohsen Namjo blev idømt fem års fængsel i dag. Han blev anklaget for at fornærme Koranen. Namjo havde efter sigende indspillet sange ved hjælp af Koranens vers som sangteksten. Det er værd at nævne, at sangene var komiske.

15. I en besked der sendes til Mekka, ayatollah Mousavi-Ardabeli har bedt folk til at fortsætte med at protestere på en fredelig måde. Han har også fordømt volden under protester og opfordrede medlemmerne af sikkerhedsstyrker til at behandle protesterende med venlighed og ikke med magt. I en separat erklæring Grand Ayatollah Sanei opfordrede demonstranterne til at fortsætte deres protester, som det var deres ret til at protestere mod et valg hvis legitimitet de tvivlede på.

Kommunikation

16. Javan avis erklærede i dag, at Saeed Hajjarian foretrækker at forblive i fængsel, fordi den medicinske behandling, han fik der var overlegen i forhold til den medicinske behandling, han skulle til at modtage uden for fængslet. Avisen Hamshahri har fyret flere af sine ansatte fordi de angiveligt havde medfølelse med demonstranterne.

(En hjertelig tak til ”Sahar joon” for at hjælpe mig med at finde fejl og meget værdifulde tips. Også en stor tak til alle de oversættere, som du bruger deres kostbare tid på at få disse nyheder spredt til at så mange mennesker som muligt!)


Læs hvis du gerne vil hjælpe:

Hjælper:

A. Anonymous har kørt dette forum pålideligt på de sidste 3 uger, ved siden af deres normale hjemmeside. Mængden af trafikken og det ekstra indhold på deres server har kostet dem. Hvis du gerne vil hjælpe dem økonomisk, kan du klikke på deres donations side her:
General Expense - Why We Protest

B. Du kan re-tweet denne link og hjælpe med at sprede nyheder fra Iran, så alle ved hvad der forgår I Iran.

C: Hvis du vil hjælpe med at udarbejde historier fra Iran i en geografisk kort, kan du søge om at få sub-editorship på #iran.aic - WebIRC - AnonNet. Besøg hjemmesiden for dette projekt her:
Iran Map | Iran Map eller send mig en e-mail på: dbosca@gmail.com.D. Det iranske regime prøver stadig at begrænse det mængde nyheder der kommer ud af Iran. De censurerer internettet for at kvæle folkets råb. Anonymous information viser, at der er mange i Iran som leder efter Proxy og Tor information, i Tehran og resten af landet. Du kan donere en del af din båndbredde for at modarbejde det Iranske regimes censurs. Her er nogle links som du kan hjælpe eller få hjælp på:

English:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: آنلاين Tor

[B] Hjælp med at sætte flere broer på Tor Her:
Gonzo Times Torrents List (82 videos)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar