fredag den 10. juli 2009

The Green Brief #23 (d. 9. juli) - Dansk version

Jeg er NiteOwl, også kendt som Josh Shahryar - twitter.com/iran_translator på twitter - og jeg har været nedsænket i tweets fra Iran på de sidste nogle timer. Jeg har været meget forsigtig med at vælge mine tweet kilder. Det jeg har udarbejdet er det som jeg har fået bekræftet gennem pålidelige twitter kilder. Være opmærksom på, at al det er samlet fra tweets. (Mit værk er udgivet under Creative Commons(CC) lisens, så man kan brug det som man vil.)

Disse er de vigtige begivenheder som jeg kan bekræfte fra torsdag den 9. juli 2009 i Iran.

Protester

1. Som forventet var der protester i dag i næsten ethvert hjørne af Iran. I alt, titusinder gik på gaderne over hele landet. Demonstranter blev brutaliseret, arresteret og skudt på. Tåregas blev i udstrakt grad anvendes. Detaljeret resumé følger.

2. Teheran - Allerede inden protesterne begyndte, sikkerhedsstyrkerne havde indsamlet i Enghelab Square, Jamalzadeh Square og andre dele af byen. Det syntes som om helikoptere fløj rundt i næsten hvert gadehjørne i byen. Deres tilstedeværelse var kontinueret over Enghelab Square, Laleh Park, Azadi Boulevard og Azadi Square. En IRG (Islamiske Revolutionære Garde) gruppe, også kendt som Sepahe Pasdaran i Farsi, var stationeret foran indenrigsministeriet. Alle butikker var lukket på Azadi Boulevard for at undgå eventuelle skader.

3. Ved 5 tiden om eftermiddag, begyndte folk at indsamle sig på Vanak plads, Enghelab plads, Valiasr plads, Ferdowsi plads, samt andre dele i Teheran. Hundredvis var indsamlet på Teheran og Polyteknik Universitet. Folk var blevet forenet med deres koner, fædre, mødre og børn. I modsætning til de fleste rapporter, mange ældre mennesker havde tilsluttet sig protesterne. Til tider, fodgængere vil slutte protesterende for at øge deres antal - hvilket gør det vanskeligere for sikkerhedsstyrkerne til at angribe demonstranterne.

4. Demonstranterne råbte "Mir Hossein, Ya Hossein!" Og "Død over diktatoren." Mærkeligt nok, nogle slogans var rettet mod Mojtaba Khamenei - søn af ayatollah Khamenei. Mojtaba Khamenei angiveligt har overtaget kontrollen med Basiji militsen og er stærkt involveret i regeringens forsøg på at undertrykke og nedslåning af demonstranter. "Mojtaba Bemiri, Rahbari Ro Nabini" – Håber du dør Mojtaba og kommer aldrig til at blive den religiøse leder” - blev hørt råbt i mange kvarterer (jeg personligt har set nogle ægte videoer af disse hændelser).

5. At anslå, hvor mange mennesker der rent faktisk var indsamlet i Teheran er næsten umuligt. Hvad der kan med sikkert hævdes, ud fra øjenvidner og undersøgelse af videoer, er, at tallet var større end 35.000 - tallet er inkluder alle de demonstranterne og nogle fodgængere der tiltrådte dem. Igen, dette nummer er kun en vurdering. Over hele landet er antallet af demonstranter blev rapporteret til at være lidt mere end dobbelt så meget. På en fodnote: der var bekræftede rapporter om demonstrationer foran den kinesiske ambassade i Teheran.

6. Politiet og Basij militsen træk sig ikke tilbage i dag. Sammenstød blev rapporteret i Teheran på Valiasr plads, Enghelab plads, Vanak plads, Nord Karegar Street, Teheran Universitet, og andre dele af byen. Politi skød mod personer i Azadi og Enghelab kvadrater. Folk blev set at blive ramt af kugler og falde til jorden. Indtil videre, mindst ét dødsfald er blevet bekræftet i dagens sammenstød.

7. Tåregas blev brugt på Vanak plads, Enghelab plads, Teheran Universitet og i andre områder. Tåregas var mest anvendte foran Tehran universitet, hvor hundredvis af demonstranter havde samlet. Demonstranter blev også skudt på med gummikugler. Tåregas blev kastet på busser - et forsøg på at stoppe demonstranter i at komme til og fra andre demonstrationssteder.

8. Vi har bekræftede rapporter om, at mænd i civilt tøj angreb kollegier på indersiden af Amir Kabir Universitet (Polyteknik Universitet). Ubekræftede rapporter tyder på at sikkerhedsstyrker skudt på folk fra helikoptere. Voldsomme sammenstød blev rapporteret i Tajrish og Shariati gader også.

9. Bål brændte rundt omkring i byen. Der blev sat ild til Mirdamad Metro-station. Basij militsen blev set knække butiksruder og angribe mennesker i flæng. Der var rapporter om folk der går på offensiv og angribe Basij militserne - i et forsøg på at stoppe dem fra at beskadige folks ejendomme og forhindre dem i at arrestere andre demonstranter.

10. Mousavi skulle slutte sørgende familier på en moské i dag i Teheran. Hidtil har vi ingen rapporter fået om hans tilstedeværelse. Rafsanjani datter var også forventet at deltage i protesterne – men vi har ingen bekræftelse af hendes tilstedeværelse heller.

11. Som tidligere nævnt, kun et dødsfald kan bekræftes på dette punkt. Videoer af folk som bliver slået brutalt har cirkuleret på internettet - og de fleste af dem er bekræftet. Dagens protester har set en stigning antallet af kvinder som bliver slået hjerteløst. Som sikkerhedsstyrkerne jagede folk, kvinder ofte var dem, der ikke kunne komme væk, og dermed blev de nådesløst slået ned med stave (Personligt set videoen af kvinde med et brækket ben, der transporteres væk af andre demonstranter).

12. Ved udgangen af dagen i Teheran, gik folk på tagene igen og begyndte at råbe "Allah o Akbar (Gud er stort)" og "Død over diktatoren”. Der var rapporter om Basij militser skød på folk på hustage i nogle dele af Teheran. Men kun delvis bekræftelse af dette kan opnås.

13. Bortset fra Teheran, store protester blev fuldt bekræftet i Ahvaz, Mashhad, Rasht, Isfahan, Tabriz, Sari, Hamedan, Babol, Kerman, Dezfol og Shiraz. Rapporter tyder på, at demonstrationen i Shiraz formentlig var den største. Isfahan var en tæt nummer to med hensyn til antallet af mennesker på gaderne.

14. Rapporter om sammenstød i Isfahan, fra 6 til 10 om aftenen kan bekræftes. Tåregas var stærkt anvendes. I Dezfol, tog omkring to tusinde mennesker på gaderne og rapporter om sammenstød er bekræftet. Delvis bekræftede rapporter i Mashhad melder om, at præster havde endnu en gang vært tilstede i demonstrationerne.

Opposition

15. Iranske Nobel fred pris modtager, Shirin Ebadi, skrev et åbent brev til Mahmoud Ahmadinejad, der er blevet offentliggjort på nettet. Ebadi anmode om fjernelse af et forbud placeret på driften af forsvarerne for Menneskerettigheder center - som hun er formand af - og en ende på den sikkerhedsmæssige og politiske pres på civile, politiske og menneskerettighedsaktivister af statslige organer og ansatte i hans administration.

Regering / Internationalt / Religiøse ledere

16. Rapporter fra Teheran tyder på, at ledende Ayatollahs, der havde støttet regeringen i stigende grad bliver desillusionerede omkring Khamenei ledelse på grund af sin søns tunge engagement i efter valgs begivenheder. Delvis bekræftede rapporter fra Teheran tyder på, at lederen af retsvæsenet har standset alle henrettelse af dødsdømte, indtil videre.

17. Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy har opfordret Israel til ikke at angribe Irans atomanlæg. Irans ambassadør i Irak sagde torsdag, at fem iranske diplomater, som var blevet tilbagehold af amerikanske styrker i Irak i mere end to år, var blevet overgivet til den irakiske regering.

18. Den Europæiske højesteret, har bekræftet forbuddet mod Irans nationalbank i Europa. Retten besluttede, at Irans regering var mod internationale love ved at fortsætte med at arbejde på sit atomprogram, således opretholdes den tidligere afgørelse fra EU om forbud mod banken.

Anholdte / Løsladte / Dræbte

19. Mindst 30 mennesker blev arresteret foran Teheran Universitet; flere andre ved Valiasr plads. Adskillige demonstranter blev set at blive slået og slæbt væk. Sikkerhedsstyrker siges at have brugt ambulancer til at flytte de anholdte væk, så folk ville lade dem passere.

20. Der er rapporter om, at nogle unge iranere havde deres pas konfiskeret i lufthavnen inden de fik lov til at sætte fod på iransk jord. Mahsa Amrabadi fik endeligt lov til at ringe til hendes familie efter tre ugers tilbageholdelse. Hun er flere måneder gravid, og hendes mand er også blevet anholdt. Hun bliver tilbageholdt i Evin-fængslet. Sayeed Laylaz var også i stand til at ringe til hans familie, efter at have været frihedsberøvet i flere dage nu.

21. Abbas Hakimzadeh, endnu en reformvenlig politiker, og Kaveh Muzaffari, en journalist, var begge løsladt i dag. Det er blevet rapporteret, at FN's menneskerettigheder instans har anmodet den iranske regering om, at lade dem komme ind i landet og undersøge menneskerettighedskrænkelser efter valget.

Kommunikation

22. I Teheran, nummeroplysning service var ud af drift, SMS blev afbrudt igen, mobiltelefoner fungerede ikke i flere dele af byen. Selv fastnet blev også afbrudt i nogle dele af Iran. De fleste iranske TV kanaler ignorerede protesterne næsten fuldstændigt. Nogle viste begrænset optagelser senere. PressTV hævdede igen, at Storbritannien var utvivlsomt bag uroen i Iran.

(En hjertelig tak til ”Sahar joon” for at hjælpe mig med at finde fejl og meget værdifulde tips. Også en stor tak til alle de oversættere, som du bruger deres kostbare tid på at få disse nyheder spredt til at så mange mennesker som muligt!)


Læs hvis du gerne vil hjælpe:

Hjælper:

A. Anonymous har kørt dette forum pålideligt på de sidste 3 uger, ved siden af deres normale hjemmeside. Mængden af trafikken og det ekstra indhold på deres server har kostet dem. Hvis du gerne vil hjælpe dem økonomisk, kan du klikke på deres donations side her: General Expense - Why We Protest

B. Du kan re-tweet denne link og hjælpe med at sprede nyheder fra Iran, så alle ved hvad der forgår I Iran.

C: Hvis du vil hjælpe med at udarbejde historier fra Iran i en geografisk kort, kan du søge om at få sub-editorship på #iran.aic - WebIRC - AnonNet. Besøg hjemmesiden for dette projekt her: Iran Map | Iran Map eller send mig en e-mail på: dbosca@gmail.com.D. Det iranske regime prøver stadig at begrænse det mængde nyheder der kommer ud af Iran. De censurerer internettet for at kvæle folkets råb. Anonymous information viser, at der er mange i Iran som leder efter Proxy og Tor information, i Tehran og resten af landet. Du kan donere en del af din båndbredde for at modarbejde det Iranske regimes censurs. Her er nogle links som du kan hjælpe eller få hjælp på:

English:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle

Tor and the Iranian Election - Bring down the Iran Curtain | Ian's Brain

Farsi:

Tor Browser Bundle

Tor: آنلاين Tor

[B] Hjælp med at sætte flere broer på Tor Her:
Gonzo Times Torrents List (82 videos)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar